Tippek a sikerhez

Mitől lehetünk sikeresek? Hogy csinálják azok, akik már befutottak? Mit kell elkerülnünk, ha nem akarunk a középszerűség kockás abrosza felett merengeni?

A Forbes magazin nemrég több összeállítást is közölt arról, hogy vezetők és coachok szerint a sikeres emberek hogyan viselkednek, illetve milyen viselkedésformákat kerülnek.

 

Az egyik ilyen terület a gondolkodás-cselekvés tengelyen helyezkedik el. A sikeres emberek általában nem gondolkodnak túl sokat apróságokon, és azon, hogy hogyan hatnak az életükre a külső hatások – a gazdaság, a főnök, a feleség, stb. Ehelyett úgy vélekednek, hogy ők irányítják a saját életüket, és ha kudarc is éri őket, akkor is ugyanolyan emberek lesznek, mint előtte.

Szintén ebbe a kategóriába tartozik, hogy a vágyaik és álmaik elérése érdekében aktívan tesznek is, és ezek a víziók a tevékenységükből fakadóan megvalósulnak. Nem elvárásaik vannak, hanem tesznek magukért, kiállnak, kérdeznek, cselekszenek.

 

A másik terület a változásokhoz való hozzáállás. A sikeres személyek elfogadják, várják a változást, sőt sokszor tesznek is érte. Befektetnek saját magukba, a növekedésükbe, mivel tudják, hogy ez számukra és környezetük számára is eredményt hoz. Nem áldozatként gondolnak magukra, akiknek „nem volt más választása”. Itt Magyarországon is divat a panaszkodás, ami nem ugyanaz, mint a problémák megbeszélése. Ez utóbbi a tanulás egyik eszköze, a sikeresség fontos kritériuma.

A sikeres emberek ezek mellett elfogadják, hogy nincsenek könnyű válaszok, és hogy az ösztönükre is hallgatni kell.

Vannak olyan helyzetek, amikor el lehet kezdeni valami újat, és ekkor érdemes végiggondolni, hogy mit csinálhatunk másképp, mint eddig, hogy a siker ne csak vágy legyen.