A motiváció kulcsai

Alkalmazhatunk cégünknél kiváló szakmai önéletrajzzal pályázó munkavállalókat, a kiemelkedő elméleti tudás és a sokéves gyakorlati tapasztalat önmagában nem garancia a jó teljesítményükre. Beosztottaink képességeinek teljes kiaknázáshoz arra is szükségünk van, hogy motiváltak és elkötelezettek legyenek a vállalt céljai iránt.

A tapasztalatok szerint a kedvező bérezési feltételek szükségesek ugyan az alkalmazottak motiválásához, de a versenyképes fizetés önmagában kevésnek bizonyul, ha valakit hosszú távon szeretnénk kreatív munkák elvégzésére ösztönözni. Fontos hangsúlyozni a pénzbeli jutalmazáson túl a társaktól és a felettesektől érkező visszajelzések, szakmai elismerések szerepét is. Továbbá a kutatások szerint elsősorban azok a feladatok jelentenek motivációt az emberek számára, amik iránt el tudnak köteleződni és személyes kihívást találnak bennük. Természetesen emiatt lényeges szempont, hogy minél pontosabb képpel rendelkezzünk a munkavállaló személyes érdeklődéséről. Emiatt érdemes már az állásinterjú során tisztázni, hogy a pályázó jövőjével kapcsolatos elképzeléseibe mennyire illenek bele a vállalati célok és a munkakörrel járó feladatok.

Lényeges elem továbbá, hogy a feladatok elvégzéséhez rendelkezésre álljanak a megfelelő eszközök és erőforrások. Egyúttal a társak szakmai támogatásának lehetősége is ösztönzően hat a munkakedvre. A személyes fejlődés lehetőségének biztosítása a választott továbbképzések támogatásával szintén szerepet játszik az érdeklődésük fenntartásában. A változatos feladatok szintén segítenek megelőzni, hogy a munkavégzés hatékonysága csökkenjen.

A beosztottak megfelelő ösztönzéséhez szükséges az is, hogy megismerjük az illető személyes képességeit, kompetenciáit és érdeklődését. Ha pontos ismeretekkel rendelkezünk csapatunk tagjainak jellemzőiről, könnyebben megtaláljuk a számukra leginkább megfelelő feladatokat és célkitűzéseket. A kollégáink pontosabb megismerése számos további előnnyel jár, többek között gördülékenyebb kommunikációt eredményez, ami a szakmai feladatok hatékony teljesítéséhez elengedhetetlenül szükséges.

A munkavállalók említett készségeinek és személyiségének feltérképezése és fejlesztése összetett folyamat, mely szilárd szakmai alapokon nyugvó precíz munkát igényel. A visszajelzésekből a tapasztalatok szerint a beosztottak és a vezetők egyaránt profitálni képesek. Előbbiek elsősorban személyes fejlődési lehetőségeik és erősségeik kihasználásához kapnak segítséget, utóbbiak számára pedig útmutatásul szolgálhatnak az eredmények az optimális alkalmazott-beosztott viszony kialakításához.

Kíváncsiak vagyunk véleményére, tapasztalataira, javaslataira, üzenőfalunkat itt találja

Kép forrása