Mire számíthatunk, ha korán vállalunk gyermeket?

A gyermekvállalás napjainkban elég rázós kérdés, a különböző kormányok különböző akciókat indítanak ennek fellendítésére, de azt látjuk, hogy – itt Magyarországon – ezek nem bírnak jelentős hatással.

Az egyik fontos tényező ebben az, hogy a gazdasági és társadalmi helyzet nem kedvez a családalapítást fontolgató fiataloknak.

Ugyanakkor az is elmondható, hogy azok vállalnak (több) gyereket, akik alacsonyabb státuszúak, sőt, ők azok, akik korábban kezdik a szülést. Nem azért szegények, mert korán vállaltak gyereket, hanem azért vállaltak korábban gyereket, mert szegények.

Ezzel összefüggésben, ha valaki kiesik a középfokú oktatásból gyermekvállalás miatt, valószínűsíthetően nem fogja tudni folytatni a tanulmányokat, és így egész életében kevesebbet fog keresni, mint az, aki érettségi után, vagy később szült először. Ebből a nézőpontból a jövőbeli keresetcsökkenéssel is összefügg a gyermekvállalás ára, és így érthetőbb is, hogy azok, akiknek a kilátásai egyébként sem túl jók, nem vállalnak nagy kockázatot a hamari családalapítással, míg azok, akik magasabb karrier-ívet képzelnek maguk elé, nagyobb árat fizetnének például félresikerült megelőzéssel.

Ez oda is vezethet, hogy azok az anyák, akik tizenévesen szülnek (és esetleg egyedül maradnak), később keményebben dolgoznak gyermekük megélhetéséért. Kis vígaszt nyújthat az a tény, hogy a családos férfiak valamivel többet keresnek, mint egyedülálló társaik. Hátha ez kompenzál egy kicsit.

 

A cikkhez Marina Adshade anyagait használtuk. A közeljövőben több cikket is tervezünk az egyéni életvezetéshez kapcsolódóan. Várunk témajavaslatokat is az üzenőfalunkon.