………… Karácsonyi Ünnepeket!

Nemsokára itt van az év azon időszaka, amelyet általában várni szokás, vagy legalábbis ki-ki vérmérsékletéhez híven izgul, várakozik, készül rá. A karácsonyi időszak kultúrkörünkben egyben az év végén való számvetés időszaka is, és a globalizáció hatása itt is érezhető.

Az emberi viselkedés szempontjából van néhány olyan tapasztalat, amely miatt érdemes egy kis extra figyelmet szentelni ennek az időszaknak. Nem mindenki számára kötődnek pozitív élmények a karácsonyhoz, és több olyan csoport is van, akik ilyenkor a szokásosnál kellemetlenebbül érzik magukat.

Azok a vallási csoportok például, ahol nem ünnep a karácsony, kevesebb örömöt lelnek a készülődésben, és különösképpen a gyermekek számára lehet nehéz a heterogén közösségekben. Egy kutatás azt mutatja azonban, hogy a karácsonyi dekoráció a nem-ünneplőket is felvidítja.

A Coventry Egyetem pszichológusai szerint viszont a karácsonyi stressz mindannyiunkra hat, csak nem feltétlenül vagyunk tisztában vele. Fáradtság, túlzott engedékenység, testmozgás-hiány, céges bulikon való fogcsikorgatás, a családdal való összezártságtól rettegés mind-mind ennek a jelei lehetnek.

Mivel ez egy nosztalgikus időszak is, az év összes feszültsége ide sűrűsödhet össze. Ez is okozhatja az ilyenkor megnövekvő számú megbetegedést. A szakemberek azt tanácsolják, hogy tervezzük meg jóelőre a kiadásokat, főzést, utazásokat, hogy csökkentsük a nyomást, és állítsunk fel határokat a költésre. (Még időben szóltunk!) Próbáljuk meg ne túl komolyan venni a dolgokat és ne várjunk sokat másoktól. Ha mindez nem segít, marad a csikorgó mosoly és a mély levegő.

A tudományos eredmények mindezek mellett azt is bizonyítják, hogy a pozitivista szemlélet és a tartalmas együttlét a legtöbbünknél nagyban hozzájárulhat a well-beinghez, azaz a személyes jólétünkhöz. A kutatások azt találták, hogy hét tevékenység van, amit ilyenkor többet végzünk:

  • családdal való időtöltés
  • vallásos tevékenységekben való részvétel
  • hagyományok ápolása (karácsonyfa, halászlé)
  • több pénzt költünk másokra (ajándékok)
  • ajándékokat kapunk is
  • a nálunk kevésbé szerencséseken való segítés
  • az érzéki élmények élvezete (ételek, italok)

Ezek a tevékenységek pedig növelik az élettel való elégedettséget. Színes időszak ez.